oktakΤypos Η ηλεκτρονική εφημερίδα των μαθητών του 8ου Γυμνασίου Λάρισας

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Η γλωσσομάθεια ως απαραίτητο εφόδιο στη σύγχρονη εποχή, γράφουν οι Μαρία-Ανδριάνα Μάμαλη και Μαρία-Σταματία Ριζιού, μαθήτριες του Γ5

 

Η γλωσσομάθεια ως απαραίτητο εφόδιο στη σύγχρονη εποχή

                               Γράφουν οι Μαρία-Ανδριάνα Μάμαλη και Μαρία-Σταματία Ριζιού, μαθήτριες του Γ5

Στις μέρες μας οι Έλληνες μαθητές μαθαίνουμε τουλάχιστον μία ή δύο ξένες γλώσσες. Η γνώση αυτή είναι σίγουρο πως θα μας χρειαστεί στη ζωή μας για αρκετούς λόγους, πνευματικούς, επαγγελματικούς, αλλά και κοινωνικούς.

Οι Έλληνες μαθητές μέσω της εκμάθησης μίας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών έχουμε την ευκαιρία να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες, να  εξασκήσουμε τη σκέψη μας και ερχόμαστε σε επαφή με άλλους πολιτισμούς. Μέσα από την προσέγγιση αυτή, που παρέχει η γλωσσομάθεια, οι μαθητές έχουμε το πλεονέκτημα να γνωρίσουμε την ιστορία, την τέχνη, τη μουσική και γενικά τον πολιτισμό ενός λαού. Επίσης, αντιλαμβανόμαστε από κοντά τις αντιλήψεις, τα ήθη και τα έθιμα των ντόπιων ομιλητών και έχουμε τη δυνατότητα να καταρρίψουμε  προκαταλήψεις και ρατσιστικές ιδέες συμβάλλοντας έτσι στη συναδέλφωση των λαών και, επιπλέον, συνειδητοποιούμε βαθύτερα την εθνική μας ταυτότητα.

       Επιπρόσθετα, η γλωσσομάθεια θα φανεί χρήσιμη στη ζωή μας, αφού συνδέεται άμεσα με την μελλοντική επαγγελματική μας αποκατάσταση. Πλέον, ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης. Κατά συνέπεια, η γνώση ξένων γλωσσών θα μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα σπουδών ή εργασίας στο εξωτερικό, μας παρέχει την ευκαιρία να μπορούμε να παρακολουθούμε σεμινάρια και συνέδρια σε μια διεθνή γλώσσα με άνεση. Επιπλέον, συμβάλλει στον εμπλουτισμό του μελλοντικού μας βιογραφικού. Καθώς η αγορά εργασίας στον σύγχρονο κόσμο είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, δημιουργείται η ανάγκη να χτίσουμε ένα «δυναμικό» βιογραφικό που κανένας χώρος εργασίας δε θα μπορούσε να μας το απορρίψει.

      Τέλος, και ως μαθητές συμμετέχοντας σε προγράμματα ανταλλαγής με μαθητές του εξωτερικού, αλλά και μελλοντικά, ως πολίτες του κόσμου, θα έχουμε το πλεονέκτημα να ταξιδεύουμε ελεύθερα, όπου ονειρευόμαστε, και να απολαμβάνουμε την επικοινωνία με τους ντόπιους,  να χτίσουμε καινούργιες φιλίες, να κάνουμε τις αγορές μας ή και να περιηγηθούμε στα αξιοθέατα ενός τόπου.

        Κλείνοντας, πρέπει να επισημάνουμε ότι, όσο απαραίτητη κι αν είναι η γλωσσομάθεια  στην εποχή μας, δεν πρέπει να επισκιάζει την κατά το δυνατόν άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Διαφορετικά, ένα κομμάτι της ταυτότητάς μας ως λαού θα αλλοιωθεί και θα ζούμε μονίμως στη σκιά άλλων λαών και πολιτισμών. Απεναντίας, η γλωσσομάθεια θα πρέπει να διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες και να συμβάλει στην ουσιαστικότερη γνώση και της μητρικής μας γλώσσας.